Google Arama Motorunu Etkin Kullanmak

Google,  hayatımızda öyle önemli bir yere sahip ki,tartışmasız internet deyince aklımıza gelen ilk kelimelerden biri diyebiliriz. 7 den 70’e hayatlarında hiç internetle tanışmamış kişiler bile google denildiğinde ne olduğu hakkında birkaç kelime dahi olsa konuşabiliyor.Peki sizce bu siteyi bizler ne kadar etkin kullanabiliyoruz ? Etkin kullanmanın püf noktalarını bu yazının devamında sizlerle paylaşıyorum …

Evet belki de birçoğumuzun yaptığı vazgeçilmez alışkanlıktan da bahsedecek olursam, Google’ı sadece araştırma amaçlı değil aynı zamanda facebook,twitter,hotmail,…vb. gibi birçok internet sayfasına ulaşmak içinde kullanıyoruz   Adres satırına site adını yazmaktansa bu işlem bizlere daha kolay geliyor. Google’da  öyle akıllı ki , bunu mu demek istediniz? şöyle de arayabilirsiniz diyerek yanlışlarımızı bile düzeltiyor.Belki de bu yüzden bizler daha doğrusu ,bütün dünya  tarafından çok sevildi ve her ülkede önemli bir  yer buldu. Arama yaparken bizlere daha doğru sonuca ulaşmamızı sağlayan,aslında bilmemiz gereken bazı faydalı kelimeler var. Bu kelimeler , arama işlemine bazı kısıtlamalar uygulayarak milyarlarca bilgi arasından daha doğru bilgiye ,daha kısa sürede ulaşmamızı sağlıyor. Şimdi bunlardan bahsedelim ;

Veya (OR ):   Google aksi belirtilmedikçe arama sonuçlarında girdiğiniz tüm anahtar kelimelerin olduğu sonuçları gösteriyor. Eğer sonuçlarda girdiğiniz anahtarların hepsini görmek gibi bir isteğiniz yok ise araya büyük harflerle OR yazarsanız, bunun sonucunda google arama motoru , aradığınız kelimelerin en az birinin olduğu sayfaları listeliyor. Aynı anlamdaki kelimeler ile yapılan aramalarda kullanabilirsiniz.

 (“ ”) Çift Tırnak (Anahtar kelimenizi ya da kelime öbeğini yazın)

“Aranan kelime” : Anahtar olarak yazdığımız kelime birden fazla ise ve kelimelerin yanyana aranmasını istiyorsak kelimeleri iki tırnak arasına almamız yeterli. kelime grubu aramalarına

 Örnek:  ” Kariyer Var”

 (-) Eksi İşareti (Anahtar kelime – anahtar kelime)

istenmeyen kelimeler:  Arama sonucunda istemediğiniz bir kelime varsa önüne eksi koyarak yapılan arama sonucundan çıkartabilirsiniz.

Örnek:  Teknoloji Makale  –Wikipedia

(+) Artı İşareti (Anahtar kelime + anahtar kelime)

Bu şekilde arama yaparaki  Google’a yazdığınız tüm anahtar kelimeleri arama sonucunda görmek istediğinizi belirtirsiniz. Arama işlemine Tam sonuç getirmez, fakat sadece anahtar kelimelerinizi dâhil etmiş olursunuz.

Örnek :  Kariyer + Kişisel Gelişim + Haber

(*) Yıldız İşareti (Anahtar kelime 1 * anahtar kelime 2)

Yıldız işaretini tırnak içinde arama kelimelerinizle kullanırsanız  “dünyanın * uydusu”  , gibi ay ile ilgili sonuçlarını karşınıza çıkaracaktır.

(~) Yaklaşık İşareti (~ Anahtar kelime)

Bu işareti kullandığınızda Google size eşanlamları veya alternatif bitişleri ile birlikte anahtar kelimeye ait sonuçları getirecektir. Örneğin ” ~Pc ” arama sonucunda bilgisayar,PC vb… sonuçları size getirecektir.

  Ayrıca ; Bu işaretlerin dışında komutlar yazarak da Google aramalarınızı daha derin ve hedefe yönelik hale dönüştürebilirsiniz. Bu komutlardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

[define:] Tanımla Komutu

Bu komut ;  kelime, cümle veya kısaltma aramak için oldukça faydalıdır. Komut basit bir şekilde aramasının yapılmasını istediğiniz kelimenin önüne yerleştirilir. Örneğin,  define:pc nedir? araması ‘PC hakkında bilgi’ kelime öbeğinin tanımını ve eşanlamlıları için olan sonuçları ekrana getirir.

[site:] Web Sitesi Komutu

Bu komut ile Google’a sadece belirttiğiniz Web sitesi içinde bulunabilecek sonuçları istediğinizi söylemiş olursunuz. Temel arama içerikleri bu komut ile birlikte de kullanılabilir. Örnek olarak site:kariyervar.com ” eğitim” araması kariyervar.com içindeki Eğitim  ifadesini içeren sonuçları getirecektir.

[filetype:] Dosya Türü Komutu

Dosya türü eki (‘pdf’ veya ‘doc’ gibi) aramaya eklenebilir ve Google’ın sadece söz konusu eke ait dosyaların olduğu sayfaları getirmesi sağlanabilir. Örneğin  ” filetype:pdf  Proje Yönetimi  ” , yazıldığında Pdf formatında olan Proje Yönetimi ile ilgili sonuçlar gösterilecektir.

[intitle:] Başlıkta Komutu

inurl: operatörü ile de aynıdır. Kendisinden sonra yazılan anahtarı sayfanın başlığında arar.  Google’ın komuttan sonra eklenmiş terimin başlıkta olduğu sayfaları getirmesini sağlar. Örneğin, kariyer intitle:kariyer blog araması başlıkta ‘kariyer’ kelimesinin olduğu ‘kariyer blogu’ kelimesinin de sayfanın herhangi bir yerinde olduğu sonuçları verecektir.

allintitle: Tüm anahtarları sayfanın başlığında arar.
örnek:  allintitle:Kariyer

[inurl:] URL Komutu

Bu komut kullanıldığında Google komuttan sonra belirtilen terimin URL içinde yer aldığı sitelerin sonuçlarını kısıtlar. Örneğin, printer site:kariyervar.com inurl:teknoloji yazdığınızda Kariyervar.com sitesinde URL içinde teknoloji içermeyen ve ‘printer’ kelimesinin metin içinde herhangi bir yerde geçtiği sonuçlar gelecektir.

allinurl: anahtarın tamamının url içinde aranmasını istiyorsanız kullanmanız gereken operatör allinurl: dir.

Birim Dönüştürme Komutu

Bu komut birim dönüştürmesini basitleştirir. Yapmanız gereken tek şey elinizdeki birimden sonra istediğiniz birimin ismini şu şekilde yazmaktır: [25 miles in km] veya [150 Fahrenheit in Celcius] gibi.

[cache:] Önbellek Komutu

cache: Bir web sayfasının google’ın belleğindeki versiyonunu görmek için  cache: operatörünü kullanabilirsiniz.  cache: komutundan sonra  boşluk bırakmadan sayfanın adresini yazarak google’ın önbelleğindeki versiyonun görüntüsünü alabileceğiniz gibi adresten sonra boşluk bırakıp Kariyer yazarsanız ayrıca Kariyer kelimesinin geçtiği yerlerin renklenmesini de sağlamış olursunuz.


Örnek: cache:www.kariyervar.com  kariyer

En başta bu arama işaretlerini ve komutlarını kullanmak sıkıcı gelse de birkaçkez kullandıktan sonra alışkanlık haline dönüşerek yaptığınız arama işlemleri daha kolay bir hal alacak, aynı zamanda daha kısa sürede daha etkin arama sonuçlarınıza ulaşmış olacaksınız.

 İsmail MURSALLI