İş Görüşmesine Hazırlık

İş görüşmeleri her ne kadar yapısal olarak birbirine benzese de tamamiyle şirkete ve insan kaynakları çalışanlarına göre farklılıklar da olabilir. Fakat genellikle giriş gelişme sonuç şeklinde ilerler. Görüşmeye gitmeden önce biraz hazırlık yapmanız , görüşme esnasında size fayda sağlayacaktır.

Sizlere iş görüşmelerinizde avantaj sağlayacak önemli notlar paylaşmak istiyorum ;

– Öncelikle CV’nizdeki imla kurallarına dikkat ediniz ve CV nize koyduğunuz fotoğrafınızı yeniden gözden geçiriniz. Şunu unutmayınız, CV’niz sizi temsil etmektedir.Bu nedenle mesleki veya eğitim hayatınızda istediğiniz kadar başarılı da olsanız, başarılarınızı yansıtacak düzgün bir CV’niz yoksa, iş başvurunuzda dezavantajlı olacaksınız.

– Özellikle sıkça rastladığım, mesleki yetkinliklerinizle örtüşmeyen ve hiç alakası olmayan pozisyonlara lütfen başvuru yapmayınız. Bu sizin aklınızın karışık ve kararsız olduğunuz izlenimini verebilir. Dikkat çekmek yerine dikkate alınmayabilirsiniz.

– Yayınlanan ilanlara başvuru yapmadan önce okuyunuz. Okumadan yaptığınız her başvuru, hem sizin zamanınızı , hem de CV incelemek için insan kaynakları uzmanının zamanını çalabilir.

– İş görüşmesi yapacağınız şirketi, görüşme öncesi araştırınız. Kimdir? Nedir? Ne iş yapar? oldukça önemlidir. Şirketi tanıyarak gitmeniz avantaj sağlar.

– Görüşmenin nerede ve hangi saatte yapılacağını mutlaka öğreniniz. Not alınız. Ya da mail atmalarını talep edebilirsiniz.

– Lütfen temiz ve düzgün bir şekilde giyininiz. Hem bay hem bayan arkadaşlarımız mümkünse görüşmeye uygun klasik bir şekilde giyinmenizin fayda sağlayacağını söylemek isterim.  (Unutmayın; insanlar kıyafetlerle karşılanır, düşüncelerle uğurlanır )

– Yanınızda bir adet CV’nizin çıktısı ve 1 adet fotoğrafınız her daim olsun.

– Mümkünse görüşme yapacağınız kişi veya kişilerin isimlerini öğrenmeye çalışınız.

– Görüşmeye geç gitmeyiniz.Mazeretsiz bir şekilde görüşmeye gitmemezlik ise kesinlikle yapmayınız. Görüşme yapacağınız kişiye çok büyük saygısızlıktır.

– İlk görüşmede ne kadar maaş alacağım diye soru sormayınız. Zaten sabırlı olursanız, mutlaka size belirlenen maaş politikası sonucunda bir ücret sunulacaktır. Kabul edip etmemek yine sizin elinizdedir.

– Göreve dair neler yapacağınızla ilgili sorularınızı hazırlayınız, detaylıca yapılacak işlerin neler olduğunu öğreniniz. Sadece ünvanı güzel diye işi kabul etmeyiniz.Süslü püslü olupta işleri boş ünvanlar özellikle günümüzde çok çoğalmıştır. Bu noktada dikkat etmenizi tavsiye ederim. İş detaylarda gizlidir.

– Görüşme bitiminde mutlaka teşekkür ediniz. İşe alım sürecinin ne kadar sürede tamamlanacağına dair görüştüğünüz kişiye soru sorabilirsiniz.

Bu maddeleri dikkat etmenizi tavsiye ederim. İş görüşme süreçleriniz de size kolaylık sağlayacağını düşünmekteyim.

Yeni yazılarda görüşmek üzere…

Sevgiler,

İsmail MURSALLI