ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMANIN ÖNEMLİ NOKTALARI NELERDİR?
Özgeçmişiniz (CV’ niz) kariyeriniz için yaptıklarınızın özet bir görüntüsünü sağlar ve genellikle bir iş görüşmesine çağırılıp çağırılmamanızı etkiler. İş aramayı bir yolculuk olarak düşünürsek, pasaportunuz mükemmel bir özgeçmiştir.
Gelişen teknolojiler ve ortaya çıkan yeni uygulamalar ile birlikte günümüzde daha göze hitap eden, dikkat çekici, tek tıkla güncellenebilen, online her yerden ulaşabileceğiniz, yaratıcı özgeçmişler yaygınlaşmıştır. Ancak, özgeçmiş hazırlamanın temel ilkeleri aynıdır.
Bu yazımda sizlere özgeçmişinizi oluştururken veya güncellerken bilmeniz gereken altı temel kuraldan bahsedeceğim.
Aşağıdaki özet konu başlıklarını detaylandırarak iyi bir özgeçmiş (CV) nasıl hazırlanır? konusuna aşama aşama birlikte ulaşmış olacağız.
Özgeçmişiniz;
- Tüm temel bilgilerinizi kapsamalıdır.
- İlham almak için diğer özgeçmişleri inceleyin.
- Mümkün olduğunca açık bir dil ile, az kelime kullanın.
- Başarılarınızı, Önemli olayları mümkün olduğunca sayısal ifadelerle anlatın.
- İşverenlerin iş tanımlarında kullandıkları anahtar kelimeleri kullanın.
- Yazım ve imla kuralları hatalarınızı tespit edebilmek için tamamladıktan sonra birkaç kez gözden geçirin.
Özgeçmiş nasıl yazılır?
Bu bahsedeceğim kuralları herhangi bir özgeçmiş biçimine uygulayabileceğinizi unutmayın. Temel olarak bir Özgeçmişin aşağıdaki başlıkları içermesi tavsiye edilir.
- İSİM VE İLETİŞİM BİLGİLERİ
- AMAÇ
- PROFESYONEL İŞ DENEYİMİ
- Şirket Adı
- Görev Tarihleri
- Rol Tanımı ve Yapılan İş ile İlgili Detay
- EĞİTİM GEÇMİŞİ
- YETENEKLER (Sahip olduğunuz eğitim, seminer sertifikaları, farklılık sağlayacak kişisel becerileriniz vb.)
- OPSİYONEL EKLENEBİLECEK DİĞER BİLGİLER (Başarılarınız, Hobileriniz vb.)
- REFERANSLAR (Akademik eğitim hayatınızdan ya da İş hayatınızdan sizi tanıyan birilerini yazmanız önemlidir.)
1. Özgeçmişiniz tüm temel konuları kapsamalıdır.
Bir özgeçmişin amacı, ilgili becerilerinizi ve başarılarınızı en iyi şekilde temsil etmektir ve bunu başarılı bir şekilde yapmanın birkaç yolu vardır. Bununla birlikte, her özgeçmiş şu temel unsurları gerektirir:
İletişim bilgileri. Tam adınız, yaşadığınız şehir, e-posta adresiniz ve telefon numaranız. Bu kişisel bilgiler hassas olduğu için özgeçmişinizi kimlerle paylaştığınız konusunda dikkatli olmalısınız. Kendinizi korumak üzere güvenli bir iş araması için bu yönergeleri okuyun.
İlgili iş ve gönüllü deneyimi. Çoğu insan en son işlerinden başlayarak deneyimlerini listelemeyi seçer. Geçmiş işlerinize yaptığınız her şeyi dahil etmeyin. Bunun yerine, sorumluluklar üzerindeki başarılarınıza odaklanın. Stajlarınız, iş deneyimleriniz, gönüllü çalışmalarınız çok önemlidir.
İlgili eğitim diploma veya sertifikaları. Eğitim geçmişinizin önemi, ilgilendiğiniz işe veya sektöre göre değişir. Çok sayıda eğitim bilginiz varsa, yalnızca iş tanımıyla en alakalı olanları eklemeniz daha iyi olur.
İlgili beceriler ve ustalık seviyeniz. Örneğin, “Temel düzeyde İspanyolca” veya “Microsoft Excel hakkında temel düzeyde bilgi sahibi” veya “Akıcı şekilde İspanyolca bildiğinizi” veya “Microsoft Excel Uzmanı”.
Referanslarınız. Akademik eğitim hayatınızdan ya da İş hayatınızdan sizi gerçekten tanıyan birilerini yazmanız önemlidir. Ailenizden birinin, komşunuzun oğlunun, belediye başkanının, herhangi bir dernek yöneticisinin ismini yazmak hoş değildir. Kurumsal bir işyerinde çalışmayı düşünüyorsanız, Eğitim, İş/Staj deneyimi, Sertifika vb. şeyler önemlidir. Bu maddelere odaklanın, eksikleriniz varsa tamamlamaya çalışın.
2. İlham almak için diğer özgeçmişleri inceleyin.
Diğer insanların becerileri ve deneyimleri hakkında nasıl yazdıklarını ve özgeçmişlerini nasıl oluşturduklarını görmeniz faydalı olabilir. Size ilham sağlayarak kafanızda şekillenmesini ve içeriği netleştirmenizi sağlar.
Ayrıca başka örnekleri incelemek, belirli bir endüstri veya şirkette kullanılan kelimeleri, jargonu, kültürü de anlamınıza fayda sağlayabilir. Doğrudan ilişkili olmayan ancak başvurduğunuz pozisyon ile ilgili bir iş deneyiminiz olabilir ve özgeçmişinize dahil etmek isteyebilirsiniz. Başkasının özgeçmişi sizinkine benzer bir geçmişe sahip olabilir ve bu deneyimi nasıl çerçeveleyeceğine dair bir örnek sunabilir, fakat şunu da söylemeliyim direkt olarak birebir kopyalama yapmayınız. Sadece örnek alın, kendi yaratıcılığınızla şekillendirin.
Bunun dışında özgeçmişinizi KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) doğrultusunda uyumlu hale getirin. Kişisel bilgilerinizi paylaşırken bu kurallar çerçevesinde düzenleyin.
3. Mümkün olduğunca az kelime kullanın.
İşverenlerin iş deneyiminizi hızlı bir şekilde anlamaları gerekir. Deneyiminizi yoğun paragraflar yazmak yerine kısa, taranabilir ifadelerin bir listesi olarak biçimlendirin. Örneğin:
Uzun ve anlaşılır değil: Bazı finansal ve mali araştırmalar yaparak, departman giderleri incelendi ve %20’lik bir azalma elde etmek için bütçe yönetimi becerileri uygulandı.
Kısa ve anlaşılır hale getirin: Verimsizlikleri ortadan kaldırarak, %20 departman maliyet tasarrufu sağlandı.
Tipik bir özgeçmiş genelde iki sayfadır, bu nedenle eklediğiniz tüm bilgilerin gerekli olup olmadığından emin olun. Neyin önemli olduğuna karar veremiyorsanız, dahil ettiğiniz şeyin başvuru yaptığınız iş tanımında işverenin ne istediğiyle alakalı olup olmadığını kendinize sorun.
Ayrıca, yapmayı sevmediğiniz görevler için, geçmiş deneyimlerinize bu konuları dahil etmeyin. Üzerinde çalışmaya devam etmek istediğiniz deneyimleri koruyun ve işverenin aradıkları şeylerle eşleştirin.
4. Başarılarınızı ölçün, sayısal ifadelerle anlatmaya çalışın.
Sayılar ve veriler iş deneyiminizi canlandırır ve işe alma yöneticilerinin kuruluşlarında olabilecek potansiyel etkiyi hayal etmelerine yardımcı olur. Mümkün olduğunda, güvenilirliğinizi artırmak ve özgeçmişinize bilgilendirici ayrıntılar eklemek için başarılarınızı gerçek verilerle yedekleyin.
Örneğin:
Nitel: Stratejik pazarlama girişimleriyle potansiyel müşteri havuzu oluşturuldu ve satışlarımız arttı.
Nicel-Sayısallaştırılmış: Stratejik pazarlama girişimleriyle 2022 yılında satışlarda yıllık %80 artış elde edildi.
5. İşverenlerin iş tanımlarında kullandıkları anahtar kelimeleri kullanın.
İşe alım uzmanları, kendi dillerini konuşabileceğinizi ve endüstrilerinde yaygın olarak kullanılan dili bildiğinizi görmek ister. Kendi anahtar kelimelerinin, sizin özgeçmişinizde yer alması, rol için güçlü bir aday olduğunuz fikrini güçlendirir. Özgeçmişiniz çevrimiçi bir veri tabanına gönderilecekse, doğru anahtar kelimelerin kullanılması işverenler tarafından bulunabilmesi için kritik öneme sahiptir.
Farklı anahtar kelimelere aşina olmanın bir yolu, iş arama sitelerinde yayınlanan ilanlarda, farklı arama terimlerini deneyerek nasıl ilanlara ulaştığınızı gözlemleyebilirsiniz. İlginizi çeken iş ilanlarını dikkatlice okuyun ve işverenlerin buraya dahil ettiği terim ve ifadeleri not edin. Özgeçmişinize bu sözcüklerden veya kavramlardan bazılarını dahil edebilirsiniz.
6. Yazım hatalarına dikkat ediniz.
Özgeçmişiniz bazen tek bir yazım hatanız nedeniyle elenebilir. Bazı işe alımcılar, özgeçmişinizi incelerken kullandığınız kelimeleri, cümleleri de dikkatle inceler. Bu nedenle kelime kelime, satır satır düzenleme yaparak, özgeçmişinizi bitirdikten sonra, içeriğini geriye doğru birkaç kez dikkatli okuyunuz. Garip ve zaman alıcı olsa da bu yöntem küçük hataları yakalamak için harika bir yoldur. Dışarıdan bir bakış açısı elde etmekte her zaman iyi bir fikirdir. Bir arkadaşınızdan, danışmanınızdan veya aile üyenizden, işverenlere göndermeden önce özgeçmişinizi sizin için incelemesini isteyebilirsiniz.
*Europass ‘in güzel bir CV Formatı mevcut. Bu formatı kullanarak CV – Özgeçmiş hazırlayabilirsiniz.
Özgeçmiş Linki: https://europa.eu/europass/eportfolio/screen/profile-wizard?lang=tr
Güçlü bir özgeçmiş, iş arama sürecinizi kolaylaştırarak güçlü yönlerinizi sergilemenize ve hayalinizdeki işinize bir adım daha yaklaşmanıza yardımcı olabilir. Biraz zaman ayırarak ve bu altı kurala uyarak, sahip olduğunuz özgeçmişinizi, iş arama belgesini güçlü ve profesyonel bir hale dönüştürebilirsiniz.
İsmail Mursallı